Wednesday, 10 August 2016

Kepentingan Hibah Kepada Suami atau Ketua Keluarga

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hayati illustrasi dibawah :-


Pernahkah anda terfikir seperti situasi diatas?
Semasa kita hidup, segala tanggungan isi rumah (kereta, rumah, anak2) dibiayai bersama tetapi bagaimana pula salah seorang nya tiada?

Mungkin anda sudah mempunyai perancangan untuk keluarga atau waris anda jika sesuatu buruk berlaku nanti seperti Akaun Simpanan, KWSP, ASB, Emas, Rumah, Tanah dan lain2 harta lagi. Semua Harta tersebut anda letakkan Waris sebagai Penama. Tetapi tahukah akan kemungkinan kesulitan akan timbul nanti?Sepantas mana kah Harta tersebut dipindah milik ke pewaris kita? Sedangkan pewaris kita memerlukan Dana cepat bagi membayar Bill Utiliti & perbelanjaan lain bagi meneruskan kehidupan seperti biasa.Oleh itu betapa pentingnya Wasiat dibuat dan hukum nya HARUS kerana bagi memudahkan pembahagian Harta secepat mungkin kepada yang berhak mengikut persetujuan Si Mati ketika Hayatnya. Tahukah anda, kebiasaan nya yang telah membuat Wasiat harta tersebut boleh dipindah milik selepas proses antara 6bulan atau lebih setahun tanpa melalui Faraid. Itupun terhad hanya 1/3 daripada Harta diwasiatkan manakala baki 2/3 dibahagi mengikut Faraid.


Jika tiada Wasiat lagi buruk padahnya kerana proses paling cepat adalah lebih 2 tahun dan ditambah pula Waris kita akan melalui pembahagian Harta mengikut kaedah Shariah (Faraid). Itu pun selepas dapat persetujuan daripada semua yang berhak keatas Harta simati. Bagaimana pula jika Situasi dibawah berlaku ? Berapa lama lagi Isteri & anak2 (Waris) anda perlu tunggu jika tiada kata sepakat ????


Jika pembahagian harta melalui Faraid berlaku, pernah anda bayangkan Isteri kita yang menguruskan semua Hal rumah tangga dan anak2 anda hanya mendapat 1/8 daripada Harta anda ?


Oleh itu, tersangat lah penting bagi Ketua Keluarga sama ada Isteri @ Suami yang menyumbang Ekonomi keluarga mengambil Takaful Hayat sebagai Hibah (pengganti Income) segera kepada keluarganya (Waris) kerana Wang Pampasan si mati akan segera di beri kepada Penerima Hak sepantas 14hari bekerja selepas Lulus Claim tersebut. Wang pampasan ini boleh digunakan sepenuhnya sementara proses Wasiat atau Faraid selesai proses pembahagiannya.

Jika tidak Kereta bakal ditarik, rumah bakal dilelong, dan Waris bakal balik kampung jika masih ada orang tua. Ataupun Isteri terpaksa bekerja lebih keras untuk menanggung kesemuanya.

Kelebihan Hibah :-
1) Pampasan pantas dibayar kepada Penerima dalam 14hari selepas Claim Lulus
2) Hibah tidak boleh dituntut oleh Waris lain selain penerima Hak atau pembahagian mengikut Faraid

Saya mempunyai penyelesaian untuk masalah di atas. Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang Hibah dan kepentingannya dengan Prudential BSN Takaful Berhad

Untuk pertanyaan lanjut sila hubungi Khafiz :

Ejen prubsn takaful

ejen prubsn takaful

www.wasap.my/60173277423


Quotation PruBSN