Tuesday, 3 September 2013

Minyak naik lagi atau naik minyak ???

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Mesti semua orang tengah tak puas hati atas kenaikan harga minyak hari ini atau mungkin juga ada yang tengah beratur isi minyak.... Tapi pd hakikatnya cuma boleh isi paling banyak pon RM70 jer (jimat RM7) kalau kebanyakan kereta Sedan biasa.

Di sini saya nak share sedikit pandangan peribadi saya antara kaitan harga barang (inflasi) VS harga minyak VS pendapatan .

Sebelum kita pergi jauh, mari kita lihat sejarah harga jualan Minyak di Malaysia :-
Seperti semua sedia maklum, bila kenaikan harga minyak diumum sahaja maka akan menyusul kenaikan harga barang pula. Bagi harga barang pula, peratusan nya dikira menggunakan kadar inflasi. Mari kita lihat kadar inflasi di Malaysia pula :-


Berpandukan carta diatas, boleh kita buat kesimpulan seperti berikut :-

1) Petrol RON 95 : 2009 ~ 2013 (4 tahun)

Perbezaan : RM2.10 - RM 1.75 = RM0.35
Peratusan Kenaikan : RM RM0.35 / RM1.75 x 100 = 20%
Peratusan kenaikan purata : 20% / 4 tahun = 5% p.a.

2) Purata Kadar Inflasi (2000 ~ 2011) :-

3.5% p.a.

Ini bermakna kadar kos sara hidup kita meningkat sebanyak 4.25% (inflasi + petrol) setiap tahun. Oleh itu, jika gaji anda RM 3,000/m , anda perlukan kenaikan 4.25% atau sebanyak RM 127.50 sekurang2 nya setiap tahun untuk maintain life style dan tiada pertambahan komitmen seperti tambah wife, anak dan sebagainya. Jika ada pertambahan komitmen, secara tak sedar pendapatan anda semakin mengecil sebenarnya. Untuk info, kebanyakan Syarikat memberi tangga gaji sekitar 5% sahaja.

Cadangan saya, bagi mengatasi masalah ini. Anda harus memikirkan soal karrier sama ada kenaikan pangkat atau sentiasa mencari peluang kerjaya baru. Jika itu sukar, saya cadangkan anda mula memikirkan perkerjaan secara Part Time dengan menjadi Ejen Insuran Hayat Prudential.

Kanapa Prudential ????
Sila klik link berikut http://www.mohdkhafiz.com/p/sertai-kami.html .

Untuk maklumat lanjut sila isi borang maklum balas disebelah atau hubungi saya di 0173277423 atau email ke mohdkhafiz@prupartner.com.my

~Sekian~