Wednesday, 12 December 2012

Wasiat Seorang Bapa (Education Plan 2)

Salam sejahtera....

Sambungan dr blog sebelum ini.... >>

Abah ingin mengimpikan mempunyai anak yg sentiasa sihat dan Abah akan berusaha memberikan servis yang terbaik untuk anak2 Abah... Klau sakit yang perlu rawatan di Hospital, Abah dah ada Medical Kad untuk setiap orang, jd boleh buat rawatan di Hospital Swasta dgn segera... klau demam pula, Abah ada Kad Klinik, jadi boleh boleh buat rawatan di 3000 Klinik Swasta seluruh Malaysia tanpa halangan dan fikir pasal duit... Selain tu, Abah juga buat simpanan di PruBSN... Klau ditakdirkan Abah pergi awal, jgn risau coz Simpanan anak2 abah disambung FREE oleh PruBSN...



Tapi yang paling penting, Abah berharap anak2 Abah akan menjadi insan yang berilmu, beramal dan beriman serta patuh kepada ibubapa nya... Abah berazam untuk memberi pendidikan yang sempurna kepada anak2 saya supaya menjadi insan yg berguna kepada agama dan tanah air... insyallah
Sekarang, anak Abah yg plg sulung umur 4 tahun bila menjelang tahun hadapan... Pendidikan awal seperti Tadika @ Pra sekolah dah perlu difikirkan sekarang... 3 tahun lg, dah kena fikir pasal Sekolah Rendah pula, dgn harapan berjaya dlm peperiksaan UPSR nya nanti.... Kalau anak dapat 5A nanti Abah nak bg cash RM600 (PruBSN bagi FREE) untuk beli apa yg anak nak sebagai ganjaran anak belajar dgn bersungguh2... Harap2 klau anak x berjaya nanti jgn lari dr rumah yer sayang mcm dlm paper baru2 ni... Kita org terima seadanya klau dah usaha sungguh2 tapi klau x rezeki nak buat macam mana kan...


Dengan keputusan UPSR yg cemerlang, harap2 dapat lah memohon untuk masuk ke sekolah asrama penuh, kalau boleh Ma'had Ahmadi @ Sekolah Agama asrama penuh nanti... Kat situ lebih fokus utk cemerlang dlm Agama & PMR nanti... Bila dpt 7A nanti, kita org kasi lebih lagi iaitu RM1,200. Takder hal lah, lagi pun bkn duit Abah pon, duit org kasi (PruBSN bagi)... Hehehehe, jgn kasi tau anak kita yer... Yang penting, dia tahu duit tu Abah dia kasi... So, lepas lah untuk dia beli Hand Phone 4G nanti... Tak payah nak tunggu kerajaan bg subsidi...


Mcm Abah dulu, lepas PMR terus leka jap, ingat kan tak payah Periksa lagi... Tu yg Form4 hancur, hahahaha.... Kita kena ingatkan kt anak kita, lps tu kita janji kat dia klau dpt 8A SPM nanti, abah tambah lagi hadiah jd RM1,800 ok tak? Mesti dia excited punya kan... Lagi pon bkn keluar duit poket sendiri pon, PruBSN yg bagi FREE lagi... Terima kasih PruBSN yer


Bila dah lepas SPM, semua ibubapa mesti lega sebab anak mereka dah lepas pendidikan asas untuk anak mereka.... Lepas ni, terpulang lah kepada anak2 kita nak jd apa... Klau mereka nak kahwin, kita kahwin kan... Tapi kebiasaan nya, anak2 kita nak sambung belajar lg at least ada Ijazah kan.... Klau dapat panggilan dari Universiti Kerajaan, kita nak kena standby yuran perbelanjaan mereka... Anggaran 15 tahun lg, setiap semester mungkin perlu kan RM5,000 @ RM 30,000 sampai graduate... Kita tak boleh harap2 PTPTN ketika tu, ntah ada lagi @ tak masa tu... Tengok lah keadaan ekonomi & politik ketika tu... Tapi saya tak risau, kerana saya ada simpanan pendidikan PruBSN dimana saya boleh keluarkan duit mereka untuk bayar yuran mereka sebanyak RM 30,000... Masalah yuran skrg dah selesai, cuma pada masa tu saya sebagai ibubapa berharap anak kita berjaya untuk mendapat kan segulung Ijazah... Klau ada rezeki dapat CGPA 3.5 @ First Class, Abah bagi RM 2,400.... So, boleh buat down payment beli 1st car utk kerja nanti.... Jangan risau, duit tu pon bukan Abah punya, PruBSN yg bagi FREE... Coz Abah tak mahu anak2 Abah jd seperti dibawah...


Bila cukup umur dia 25 kita sebagai ibubapa mesti dah lega, kerana anak kita dah boleh berdikari sendiri, jadi lepas tu Insuran/Takaful yg Abah bayar dari kecil anak sambung lah yer sendiri sampai akhir hayat.... Dah banyak dia berjasa kepada kita.... Lagi pun tu jer lah jaminan untuk masa depan...


Tapi, apa yg saya paling risau adalah umur saya sendiri sebagai Abah untuk membesarkan anak Abah ni sampai boleh berdikari, Abah x pasti kerana itu semua ditentukan oleh Tuhan... Tapi Abah dah pastikan, klau Abah pergi awal sebelum semua yg diimpikan menjadi kenyataan, Abah dah sediakan keperluan seperti Simpanan Pendidikan, Kad Perubatan Hospital, Kad Klinik dan pampasan untuk semua ahli keluarga Abah secara PERCUMA tanpa melibatkan Ummi untuk membayar semua nya tu nanti... Untuk Ummi pula, Abah tiada tanah mahupun harta lain untuk ditinggalkan pada masa sekarang, cukup lah sekadar duit pampasan untuk selesaikan hutang yang ada dan Income tetap setiap bulan selama 10 tahun bagi membesarkan anak2 kita sehingga Ummi bersedia untuk berdikari... Jadi, boleh lah Abah pergi dengan aman nanti.... Insyallah


Salam sayang dr seorang Abah....

Sekian