Sunday, 15 January 2012

Simpanan Pendidikan dan Perlindungan

Assalamualaikum....

Seperti yang sedia maklum, setiap keluarga termasuk saya yang mempunyai anak mesti memikirkan tentang bagaimana membesarkan anak itu sehingga akhir hayat kita. Walaupun anak kita nanti telah bekerja sekalipon, kita masih lagi bertanggungjawab sekiranya anak kita memerlukan bantuan kita. Sebab itu, tanggungjawab seorang ibubapa adalah seumur hidup.

Hana Khaisara Binti Mohd Khafiz (23/12/2011)

Apabila lahirnya anak kita kedunia, apa yang biasa ibubapa fikirkan adalah tabung @ simpanan untuk anak kita belajar nanti terutamanya ketika di Universiti. Kita tengok masa zaman tahun 70-an atau 80-an dulu, ramai yang dapat biasiswa untuk sambung belajar, tapi pada zaman saya sekitar tahun 2000 @ Y2K, biasiswa tak banyak ditawarkan tetapi hanya bantuan pinjaman PTPTN. Itu pon saya dah bersyukur banyak. Tetapi pernah tak anda bayangkan mungkin tiada apa2 bantuan pendidikan pon akan diberikan pada zaman anak kita besar nanti???Tahukah anda kos pendidikan di Universiti ketika itu??? Dianggarkan dengan kadar inflasi setiap tahun, kemungkinan kos yang bernilai RM20,000 sekarang di IPTA mungkin mencecah RM40,000 pada 20 tahun akan datang nanti.


Saya ingin berkongsi dengan anda semua bagaimana jenis simpanan yang sepatutnya anda buat sekarang.

1) Simpanan di SSPN / ASB / Bank
Jika pilihan yang ini anda buat memang bagus dimana simpanan yang anda buat mungkin lebih daripada sepatutnya termasuk dengan dividen dan sebagainya. Paling penting adalah Regular Saving @ simpanan tetap. Tetapi kalau anda membuat simpanan bila ada duit lebih, memang tak menyimpan lah jawabnya. Tetapi pernah tak anda terfikir bahawa mungkin kita tidak sentiasa bernasib baik. Mungkin risiko akan terjadi seperti yang berikut.

2) SSPN / ASB / Bank VS Takafulink Medical Card

Bayangkan anda memerlukan sejumlah wang yang banyak untuk rawatan perubatan dengan segera iaitu dihospital swasta dengan kos RM20,000 tanpa ada sumber tunai. Apa yang anda lakukan ketika itu????

Senario 1 : Hanya ada simpanan RM 6,000 di akaun simpanan anak dan titambah dengan pinjaman peribadi dan kad kredit sebanyak RM14,000
Utusan Malaysia 20/9/2011

Senario 2 : Anda hanya gunakan Medical Card supaya syarikat Takaful yang akan menanggung semua bill hospital anda tanpa menjejaskan simpanan anda walau 1sen sekalipun.


Senario mana yang anda pilih????

Jika senario 2 yang anda pilih, anda boleh hubungi saya untuk FREE CONSULTATION. Hubungi saya, Khafiz, 017-3277423 atau email mohdkhafiz@prupartner.com.my