Sunday, 7 August 2011

Perancangan Bersara

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Pernahkah anda terfikir apa yang anda buat apabila bersara nanti???
Rata2 semua orang mesti fikir bila bersara nanti nak rileks jer kt rumah kalau dia ada pencen lah....
Utk org kerja swasta @ sendiri, mungkin merancang untuk berniaga pasar malam @ driver teksi jer...
Tapi INGAT kawan2, ramai orang yg cuba berniaga selepas bersara rata2 akan gagal...
Kita kena bijak menggunakan wang kita bila bersara nanti, dapatkan khidmat nasihat dari ramai orang...
Jgn terpedaya dgn org yg menawarkan Skim, Koperasi, MLM dan lain2 yg menawarkan pendapatan tinggi dgn sekelip mata, percayalah kepada pepatah "Bukan senang mahu senang, bukan susah mahu susah".....




Saya telah kongsikan tentang bagaimana kita merancang kewangan kita semasa muda dlm Perancangan Kewangan 1 & 2, sekarang saya nak kongsikan bagaimana kita merancang untuk bersara pula....

Pernahkan anda terfikir kitaran hidup kita seperti di bawah :-

Kebiasaan semua orang selepas grad akan bekerja bermula pada umur 25 tahun dan kebiasaan akan bersara pada umur 55 tahun kan....
So, sepanjang 30 tahun kita bekerja adalah untuk mengumpul aset (rumah, tanah dll) dan simpanan untuk kegunaan kita pada hari tua kan...
Simpanan yang biasanya orang kebanyakan buat adalah KWSP, ASB & Tabung Haji... Dianggarkan simpanan kita dalam RM100,000 (selepas buat pengeluaran beli rumah, renovation, pergi haji dll) atau lebih....
Maka itulah duit yang akan kita gunakan sehingga bersara....
Cuba renungkan perbelanjaan kita bila bersara untuk 2 orang (belum lagi klaua ada anak yg masih bersekolah ketika itu) nanti :-

2011 (umur 30) -> Belanja dapur untuk 2 orang = RM 1,000
2036 (umur 55) -> Belanja dapur untuk 2 orang = RM 1,000 x 5%(inflasi) x 25(umur 30~55) = RM 2,250

Simpanan anda pada umur 55tahun digunakan untuk survive sehingga mati @ average umur jangka hayat sekitar 65 tahun. Kesimpulan seperti berikut :-

Simpanan = RM 100,000
Perbelanjaan = RM 2,250
Survive Limit = RM 100,000 / RM 2,250 = 44 bulan @ 3.7 tahun....

Fuhhhhh, RM 100,000 hanya boleh bertahan selama 4 tahun jer.... Macam mana ni???? Harap kat anak jer lah.... Tapi, kita pasti ke anak kita boleh harap akan jaga kita???? Kita boleh gadai nyawa untuk anak, tapi kita boleh pasti anak sanggup buat mcm mana kita sanggup????
Jadi betullah kajian yang dijalankan seperti yang dinyatakan dalam akhbar sebelum ini....

Tetapi ingat, draft diatas tu untuk orang yang sihat.... tetapi anda pernah terfikir tak??? Apa akan jadi klau anda ditimpa musibah seperti sakit dan perlukan rawatan, terutamanya ketika kita umur 55tahun keatas....
Pada ketika ini macam2 lah penyakit yang datang menjengah kita... 70% daripada prospect yang saya jumpa semuanya ada darah tinggi, 1/3 daripadanya ada kencing manis.... Itu adalah normal untuk orang2 dibandar terutamanya... Dengan penyakit2 mcm ni, keluar masuk hospital mungkin sudah biasa... Tetapi harus ingat, adakah anda telah mempunyai Medical Card ketika itu???? Anda telah bersara, Medical Card company pon dah x provide, klau anda staff kerajaan pula, sanggup kah anda menunggu lama untuk rawatan???? Kesimpulannya, anda akan keluarkan wang simpanan untuk rawatan yang cepat & terbaik (hospital swasta)...

Pernahkah anda terfikir untuk merancang kewangan seperti dibawah :-

Hanya 10% daripada jumlah pendapatan bulanan, anda simpan dalam bentuk Insuran @ Takaful dimana jika bermula menyimpan dari umur 30 tahun, ketika bersara anda akan dapat semula caruman anda beserta dengan manfaat lain. Ringkasnya seperti dibawah :-

1) Anda tetap mendapat simpanan yang sama jika anda tidak membeli Takaful/Insuran iaitu RM100,000 + simpanan extra RM30,000 lagi hasil Takaful/Insuran.
2) Anda dapat perlindungan Medical Card minimum RM500,000 sehingga umur 70tahun (seumur hidup) dimana in akan menjamin simpanan anda untuk hari tua tanpa digunakan untuk rawatan yang mahal sehingga puluhan ribu ringgit.
3) Anda boleh gunakan pulangan Takaful/Insuran untuk membayar bulanan Takaful/Insuran ketika bersara (tiada pendapatan) nanti.
4) Anda telah membuat pilihan tepat dengan membayar premium yang murah dan sama harga sehingga tua... Walaupun anda telah membuat sebanyak mana claim pon... Berbanding jika anda mula untuk mengambil Takaful/Insuran pada ketika tua, yang mana caj nya terlalu mahal kerana faktor usia yang berisiko tinggi dan kemungkinan permohonan anda ditolak ketika itu walaupon anda sanggup bayar beribu ringgit sekalipon jika anda menghidapi penyakit Kencing Manis @ Darah Tinggi.....

Fikir2 kan lah dan selamat beramal.............

Jika ada pertanyaan lanjut hubungi saya, Khafiz 017-327 7423.

Sekian dari saya dan selamat berpuasa....